Bestuursovereenkomst langjarig rioolwateronderzoek

Op 8 april 2021 is de bestuursovereenkomst voor langjarig rioolwateronderzoek door alle waterschappen ondertekend en heeft minister Hugo de Jonge een werkbezoek gebracht aan een rioolwaterzuivering in Leiden. De overeenkomst maakt het mogelijk dat de waterschappen, waterlaboratoria, kennisinstelling STOWA en het RIVM de komende vijf jaar het rioolwater nog intensiever onderzoeken op onder meer sporen van het coronavirus. Lees ook het persbericht van de Unie van Waterschappen.

Het RIVM doet dit nu voor het coronavirus, maar deed dat ook al voor het poliovirus en antibiotica resistente bacteriën. Het water waar de deeltjes in worden aangetroffen is niet besmet met corona, het gaat alleen om de restanten van het genetisch materiaal van Covid-19 die waarneembaar zijn. Ze komen mee met de menselijke ontlasting. Let op, in de provincie Zeeland staat ook een rioolwaterzuivering in Bath. Deze zuivering wordt beheerd door collega waterschap Brabantse Delta en verwerkt uitsluitend rioolwater uit Brabant, niet uit Zeeland. 

Het riool als spiegel

RIVM onderzoekt het rioolwater bij zuiveringen om te kijken of het coronavirus in een gebied of stad voorkomt. Door in heel Nederland monsters te nemen van rioolwater is het mogelijk om de verspreiding van het coronavirus te onderzoeken. Uiteindelijk doel is om rioolwater te gebruiken als signalering, een zogenaamd ‘early warning systeem’. Door wekelijks in rioolwater te meten, is zichtbaar vanaf wanneer de ziekteverwekkers in het rioolwater aanwezig zijn en of de ziekteverwekkers aanwezig blijven. Er wordt bij het onderzoek niet gekeken naar de besmettelijkheid van het virus in rioolwater.

Van belang zijn trends in de aantallen virusdeeltjes in het rioolwater. Meer virusdeeltjes in het rioolwater betekent dat meer virusdeeltjes uit ontlasting van besmette mensen zijn gekomen. Het RIVM onderzoekt momenteel nog of dit dan ook betekent dat er meer besmette personen zijn. Als er meer regen valt, worden de aantallen virusdeeltjes per milliliter lager. Om te voorkomen dat dit invloed heeft op het resultaat van de metingen, wordt het rioolwater op een speciale manier bemonsterd.

Geen extra beschermingsmiddelen noodzakelijk

De bestaande beschermingsmaatregelen voor medewerkers die met rioolwater werken, beschermen goed tegen de verschillende soorten ziekteverwekkers in het rioolwater waaronder ook het coronavirus. 

Het rioolwater dat op de zuivering binnenkomt, bestaat met name uit huishoudelijk afvalwater. Medewerkers op de zuivering maken daarom altijd al gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) om zich te beschermen tegen verschillende ziekteverwekkers die in het rioolwater aanwezig kunnen zijn. Via urine en ontlasting komen deze ziekteverwekkers in rioolwater terecht. Het rioolwater komt via een gesloten stelsel van ondergrondse leidingen op de zuivering terecht. 

Om veilig te blijven werken, adviseren we voor onze eigen medewerkers, maar ook medewerkers van andere bedrijven om persoonlijke beschermingsmiddelen zoals beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3 te gebruiken. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken staan in de arbocatalogus van de waterschappen (deel 5 Omgaan met biologische agentia).

Meer informatie

Vind hier meer informatie over het onderzoek van het RIVM naar corona in rioolwater