
Voor het waterschap staat de veiligheid van de weggebruikers voorop. Dit betekent dat de bomen en struiken geen gevaar mogen opleveren. Oude of zieke bomen kunnen hun takken verliezen of kunnen om vallen bij een storm. Om dit te voorkomen voeren de groenmedewerkers jaarlijks een boomveiligheidscontrole uit aan een kwart van het bomenbestand. Zo worden al onze bomen iedere vier jaar officieel gecontroleerd, naast de jaarlijkse bomenschouw. Deze bomenschouw vindt ook na een storm plaats.

We willen dat onze bomen en struiken van verschillende leeftijden zijn. En we willen verschillende soorten. Zo voorkomen we dat we al het groen in 1 keer moeten weghalen en vervangen. Stel je voor dat je langs een weg alleen maar iepen of essen hebt. Dan kunnen de iepziekte of essentaksterfte zorgen dat alle bomen daar tegelijk ziek worden.
Dat willen we niet. Daarom planten we nu vaker een eik en een esdoorn. Deze bomen worden minder snel ziek en kunnen heel oud worden. In onze winderige provincie moeten bomen ook de zuidwestenwind en zoute zeewind kunnen doorstaan. Veel verschillende soorten zijn ook goed voor de natuur. Vogels, insecten, vleermuizen en planten houden allemaal van verschillende bomen om in te nestelen of om bij te eten. Een extra reden dus om onze bomen en struiken gezond te houden.