Gastles wereld van het waterschap

Voor: groep 7 en 8, onderbouw middelbare school
Duur: 1,5 uur
Aanmelden: via het formulier onderaan de pagina
Kosten: gratis

Tijdens deze interactieve gastles over de wereld van het water(schap) komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Dijken en duinen, die ons land verdedigen tegen het water
  • Schoonmaken van rioolwater
  • Schoon en genoeg water in de sloot
  • Muskusratten, die de slootkanten kapot graven

De kinderen krijgen ook een stripboekje van Droppie Water.

Gastles wonen onder de zeespiegel

Voor: groep 6
Duur: ruim 1,5 uur
Aanmelden: via het formulier onderaan de pagina
Kosten: gratis

Zonder dijken en duinen zijn we nergens. En zonder gemalen houden we geen droge voeten. Hoe zien kinderen dat? Kennen ze de kracht van het water en waar denken zij dat regenwater naartoe gaat? En waar ligt de sterkste dijk van Zeeland? Speciaal voor de Week van Ons Water maakten we een gastles voor groep 6 over het wonen onder de zeespiegel, maar deze gastles is nu het hele jaar aan te vragen.

De kinderen krijgen ook een stripboekje van Droppie Water.

Bezoek aan de rioolwaterzuivering

Voor: groep 7 en 8, onderbouw middelbare school
Duur: ruim 1 uur
Locatie: Rwzi Ritthem, Kapelle of Terneuzen
Aanmelden: via het formulier onderaan de pagina
Kosten: gratis

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie bekijken de leerlingen hoe het afvalwater daar aankomt en hoe wij dat schoonmaken. Eerst geeft een educatiemedewerker korte uitleg over de werking van de zuivering. Daarna kunnen de leerlingen daar zelf zien en ruiken hoe dat schoonmaken gebeurt. De kinderen staan aan de rand van een enorm bassin waarin de bacteriën het vuil ‘opeten’. Ze zien wat er met het slib gebeurt, ze leren wat ze wel en niet mogen doorspoelen en waar het schoongemaakte water naar toe gaat. Na afloop krijgen ze allemaal een douchetimer. Daarmee bespaar je 45 liter water per douchebeurt.

Het is mogelijk om voor deze excursie gebruik te maken van de Techniekbus. Lees de voorwaarden of reserveer de bus

Gastles zuiveren van rioolwater

Voor: groep 7 en 8, onderbouw middelbare school
Duur: 1 uur
Aanmelden: via het formulier onderaan de pagina
Kosten: gratis

Als alternatief voor de rondleiding op de rioolwaterzuivering, bieden wij ook een gastles in de klas aan over het zuiveren van rioolwater.  

Democratiegame

Voor: bovenbouw middelbare school, mbo
Duur: twee lesuren
Aanmelden: via de Unie van Waterschappen
Kosten: gratis

Geven waterschappen hun geld uit aan sterkere dijken? Of moeten ze eerder investeren in duurzaamheid? Een waterschapsbestuur staat soms voor moeilijke keuzes en moet rekening houden met tegenstrijdige belangen én een betaalbaar waterschap. Daar ga je als klas mee aan de slag tijdens de interactieve Democratiegame.

Groen, links of rechts

Voordat het spel begint, stemmen leerlingen voor een nieuw waterschapsbestuur. Kiezen ze voor de Groenen of gaan ze voor een links of juist een rechts bestuur? Hierbij leren ze gelijk meer over onze Nederlandse democratie. Daarna vormen ze teams van waterschapsbestuurders en nemen ze waterschapsbeslissingen die allerlei verschillende gevolgen hebben. Ze leren nadenken over de gevolgen van hun beslissingen. Per team is een smartphone of tablet nodig voor dit lespakket.

Doelgroep

De game is ontwikkeld door de Unie van Waterschappen en ProDemos. De gastles is in twee versies beschikbaar: een versie voor de bovenbouw van het vmbo en een versie voor de bovenbouw mavo/havo/vwo. De game is ook geschikt als onderdeel burgerschap in het mbo.

Gastdocent of zelf les geven

De lessen kunnen worden gegeven door gastdocenten van waterschap Scheldestromen, maar docenten kunnen de game ook zelf begeleiden. In dat geval krijgen ze informatie over de waterschappen en een code voor de game.

Aanmelden en informatie

U kunt uw klas aanmelden via de website van de Unie van Waterschappen. Wilt u eerst meer informatie, mail dan naar communicatie@scheldestromen.nl.

Mbo/hbo

Ook voor het mbo en hbo kunnen wij gastlessen verzorgen. Hiervoor bieden wij geen standaard programma aan, maar we kijken graag wat er mogelijk is binnen uw wensen. Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Een groep mensen krijg een rondleiding op de rioolwaterzuivering.

Rondleidingen of lezingen voor groepen

Bent u op zoek naar een leuke excursie met uw club of vereniging? Dan kunnen wij een rondleiding op de rioolwaterzuivering of het waterschapskantoor verzorgen. Ook komen wij graag vertellen over het waterschap(swerk) of een ander waterschapsgerelateerd onderwerp.

Vul onderstaand formulier in en we kijken samen met u naar de mogelijkheden.

Let op: een rondleiding op de rioolwaterzuivering is momenteel alleen mogelijk in Ritthem, Kapelle of Terneuzen.

Aanvraagformulier

Vul in onderstaand formulier uw wensen in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op om de mogelijkheden te bespreken. Wij gebruiken uw gegevens alleen voor de aanvraag van deze gastles.

Aanhef
Ik hoorde over de gastles/rondleiding via:
Wat wilt u?
Wat wilt u?