Aanleiding

Botulisme komt met name voor bij de combinatie van droog weer, hoge watertemperaturen en onvoldoende waterbeweging. Het ontstaat vaak als de watertemperatuur boven de 20 graden Celsius komt. Als er dan ook nog weinig beweging in het water is, kan de bacterie zich goed ontwikkelen. Helaas kan het waterschap er niet altijd voor zorgen dat er meer doorstroming in het water komt, omdat in droge periodes geen oppervlaktewater kan worden aangevoerd.

Hoe sneller, hoe beter

Als waterkwaliteitsbeheerder probeert het waterschap in een zo vroeg mogelijk stadium botulismeverschijnselen te signaleren. De bacterie kan zich namelijk snel verspreiden. Het gif van de bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Daarom moeten deze dode dieren zo snel mogelijk opgeruimd worden.

Vermijd contact met dode dieren en het water

Het waterschap raadt aan om contact met de dode dieren of het water waarin ze liggen te vermijden. Huisdieren kunnen ziek worden van het gif dat door de bacterie wordt geproduceerd. Mensen die in aanraking komen met het water wordt geadviseerd normale hygiëne toe te passen, zoals het wassen van de handen.

Melden

Zijn de watervogels ziek dan worden ze traag, laten ze hun vleugels hangen, liggen ze laag in het water en verstoppen ze zich vaak op beschutte plekken, zoals in het riet. Zo’n geval kunt u melden bij de dierenambulance in uw regio. Soms kunnen zieke vogels nog gered worden.

Als u dode watervogels of vissen ziet, dan kunt u dit melden bij de terreinbeheerder. Gemeenten, waterschap en andere terreinbeheerders zijn verantwoordelijk om dode dieren uit hun wateren snel op te ruimen.