Het feit dat ik in een rolstoel zit is niet meer dan gewoon een feit. Doordat ik onder de Participatiewet val, worden aanpassingen aan mijn werkplek en het gebouw door de gemeente geregeld.”

Jan Jansen: vrolijk, een aanpakker en altijd recht voor zijn raap. Sinds 2018 zorgt Jan voor het huishoudelijke reilen en zeilen op onze locatie in Terneuzen, al had hij dit zelf nooit gedacht..

“Van jongs af aan ben ik altijd met mijn handen bezig geweest. Na een motorcross ongeluk op mijn 17e, ben ik in een rolstoel beland. Dit hield mij niet tegen om iets van mijn leven te maken. Door omstandigheden kwam ik terecht in de bijstand en kreeg ik in mijn re-integratietraject een jobcoach. Die bood mij een plek aan bij waterschap Scheldestromen. Eerlijk gezegd, had ik geen idee wat ik daar moest doen. Ik wist niet beter dan met mijn handen te werken, wat moet ik bij een waterschap?

Ik besloot het een paar maanden aan te zien, maar voelde me al zó snel thuis. Als een warme jas; mijn werkplek, mijn collega’s en mijn functie. Alles wat te maken heeft met het gebouw wordt van A tot Z door mij geregeld; een kapotte lamp, klaarzetten van vergaderzalen, bijvullen van koffiemachines, echt alles. 

Voldoening haal ik uit het helpen van mijn collega’s. Als het sneeuwt, ben ik extra vroeg om sneeuw te ruimen voordat mijn collega’s aankomen. Ik ben de schakel binnen het gebouw. Is er wat nodig, dan komen ze naar mij. 

Het feit dat ik in een rolstoel zit is niet meer dan gewoon een feit. Doordat ik onder de Participatiewet val, worden aanpassingen aan mijn werkplek en het gebouw door de gemeente geregeld. Zo hebben alle deuren in de gemeenschappelijke ruimtes speciale deuropeners en hebben we een aangepaste balie bij de receptie. En als het nodig is, krijg ik een nieuwe rolstoel.”

Wil jij Jans collega worden?