Dagdiensten én zelf bepalen hoe lang je werkt op een dag, als je maar aan je 36 uur per week komt en de bezetting van de waterzuivering op orde blijft.”

“Van ploegendienst naar dagdienst: ik merk direct aan mijn lichaam dat het beter is. Minder moe en opgewekter. Ja, mijn overstap naar het waterschap bevalt tot nu toe erg goed. 

Bijna 30 jaar heb ik in ploegendienst gewerkt, voor verschillende fabrieken. Als je, net als ik, het diploma Procestechniek op zak hebt, heb je niet veel keuze. Er is weinig dagdienstwerk voor ons. Gelukkig kwam de kans nu voorbij om bij het waterschap te werken. Dagdiensten én zelf bepalen hoe lang je werkt op een dag, als je maar aan je 36 uur per week komt en de bezetting van de waterzuivering op orde blijft. 

Als operator bij de RWZI heb je veel vrijheid. Het werk wordt niet voorgekauwd of uitgebreid uitgelegd. Juist door het zelf te doen kom je problemen tegen en daar leer je van. Net als met autorijden: je leert het pas echt goed nadat je je rijbewijs gehaald hebt. 

We lopen controlerondes, nemen watermonsters en bestellen de chemicaliën. Op monitoren komen er meldingen binnen. Het gebeurt dat er een onderdeel van de installaties verstopt zit of stilvalt en het alarm afgaat. Dan moet je op onderzoek uit om te achterhalen waar het probleem zit. Soms moet je hulp inschakelen omdat het probleem bijvoorbeeld onder de grond zit, maar soms kan je het ook zelf oplossen door te gaan sleutelen. Dat was bij de fabrieken waarvoor ik eerst werkte toch wel anders. Daar gelden strengere regels en een hogere tijdsdruk en je hebt dan geen tijd om zelf problemen op te lossen. Bij het waterschap voel ik die tijdsdruk minder en er hangt een erg prettige sfeer onder de collega’s.

Ik heb de curus Uitgebreide techniek afvalwaterzuivering (UTAZ) gevolgd in Breda. Het lijkt me leuk om ook nog een andere training of cursus te volgen om meer te leren over technieken om het rioolwater te zuiveren.”

Wil jij Gertjans collega worden?