
- Te vinden in of in de buurt van water
- Donkerbruine bontvacht
- Stompe kop waar oren nauwelijks zichtbaar zijn
- Ongeveer 60 cm (volwassen)
- Lange, zwarte, onbehaarde platte staart
- Zwemt met zijn hele rug boven water
- Zwemborstels tussen tenen van achterpoten
Niet vaak te zien, wel te traceren
Bij schemering en vooral ’s nachts komen muskusratten buiten hun hol. Twee keer per jaar gaan de muskusratten op zwerftocht. In het voorjaar gaan mannetjes op zoek naar een vrouwtje, in het najaar worden de jongen het nest uitgestuurd op zoek naar een eigen territorium. De kans dat je een muskusrat ziet is dus klein, maar ze verraden zich door de volgende sporen:
- Verzakkingen en afkalvende oevers: muskusratten graven grote holen in oevers en veroorzaken daarmee verzakkingen of instabiele oevers.
- Zwembanen en zwemgeulen: in sloten vol kroos of waterplanten zie je zwembanen of zwemgeulen in ondiep water. De banen en geulen zijn kaarsrecht en duiken vervolgens de kant in.
- Glijsporen: muskusratten laten zich op hun buik het water inglijden, daardoor ontstaan ingesleten glijsporen (ongeveer 12 cm breed).
- Hol: de ingang van een hol bevindt zich onder water. Wanneer er ijs op het water ligt, verraadt een luchtbellenspoor de ingang van het hol.
- Hut: in de winter maken muskusratten hutten van rietachtig materiaal variërend van 50 cm tot ruim een meter hoog.
Denk je dat je deze sporen herkent? Laat ons de locatie weten via het meldingsformulier onderaan de pagina en help ons schade aan het watersysteem en veilige dijken te voorkomen!
Muskusrat gezien?
Ons werkgebied is met zo’n 14.000 kilometer oever uitgestrekt en waterrijk. Ondanks intensief speurwerk kunnen we uw hulp goed gebruiken. Meld ons waar u een muskusrat of de sporen van een muskusrat heeft gezien! Uw gegevens gebruiken we uitsluitend voor het bestrijden van de muskusrat. We vragen uw contactgegevens om eventueel contact met u op te nemen over de aangegeven locatie.
Een melding van een bruine rat kunt u doorgeven bij uw gemeente.