
De plant is vrij makkelijk te herkennen. De stengel bevat rode spikkels en het blad is hartvormig. De plant heeft holle stengels. In ieder okseltje zit een blad, dit zijn de knopen waar de plant zijn naam aan te danken heeft.
Groeit dwars door beton
De Japanse Duizendknoop heeft een enorme groeikracht met wortels die wel drie meter lang kunnen worden. Het kan zelfs door funderingen en riolering heen groeien. U kunt zich voorstellen wat een schade dit kan opleveren. Ook verdringt de plant op den duur andere plantensoorten.
Voer af via restafval
Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen. Voer de stengels en plantenresten af via het restafval (grijze kliko of ondergrondse container). Zo voorkomt u verspreiding. Probeer de uitlopers te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven. Eventueel kunt u een wettelijk toegestaan onkruidbestrijdingsmiddel toepassen aan het einde van het groeiseizoen (september). Dit is de meest ideale periode omdat dan de sapstromen zich terugtrekken in de plant.
Waterschap bestrijdt in wegbermen
Het waterschap probeert de Japanse Duizendknoop beheersbaar te houden door de plant te bestrijden in de wegbermen langs waterschapswegen. We experimenteren met verschillende methodes zoals kokend water, verstikking door zeil en chemische bestrijding. Het waterschap heeft als beleid voor chemische onkruidbestrijding ‘Nee, tenzij’. Voor de Japanse Duizendknoop is een uitzondering gemaakt.