Vergunningsaanvraag

Via het omgevingsloket doen inwoners en bedrijven een vergunningsaanvraag bij de overheid. Een vergunningsaanvraag kan bijvoorbeeld gaan over het aanpassen van een inrit die grenst aan een weg van het waterschap of het bouwen van een vissteiger aan de kreek. Dit noemen we ook wel een activiteit. De vergunning noemen we een omgevingsvergunning.

Via het digitale Omgevingsloket: 

  • Krijgt u per locatie inzicht in de regels en voorschriften die op dat perceel gelden.
  • Is de wetgeving van de verschillende overheden gebundeld: gemeenten, provincies, waterschappen en Rijk. 
  • Is het mogelijk om op voorhand een vergunningscheck doen voor de activiteit die u wil uitvoeren. Zo is meteen duidelijk of u een omgevingsvergunning moet aanvragen of dat het voldoende is om een melding te doen. 
  • Vraagt u een digitale omgevingsvergunning aan, deze aanvraag komt automatisch bij de juiste overheidsinstantie terecht (gemeente, provincie, waterschap of Rijksoverheid). 
  • Heeft u contact met één overheidsorganisatie. Stel dat er afstemming nodig is tussen verschillende overheden, dan stemmen zij dit met elkaar achter de schermen af. 
  • Ontvangt u het besluit op uw vergunningsaanvraag. 

Waterschapsverordening

In de waterschapsverordening van waterschap Scheldestromen is de wet- en regelgeving van ons waterschap vastgesteld. Deze waterschapsverordening is geldig vanaf de inwerkingtreding van de Omgevingswet en vervangt per 1 januari 2024 de oude regelgeving (de Keur). De waterschapsverordening is de wettelijke basis voor het verlenen van een vergunning en voor het uitvoeren van de handhaving. Denk aan het beschermen van de dijken, de veiligheid op de wegen of het borgen van de waterkwaliteit. 

Informatiebijeenkomst over de Omgevingswet.

Participatie

De Omgevingswet verplicht participatie met omwonenden. Heeft u een plan om aanpassingen te doen in een gebied? Dan krijgt u bij het aanvragen van de omgevingsvergunning de vraag of u overleg met uw omgeving heeft gehad en op welke manier. Dit noemen we participatie. Ook als waterschap zijn we verplicht om participatie te toe te passen op projecten die van invloed zijn op de omgeving. We doen dit bijvoorbeeld door het organiseren van bewonersavonden en de afstemming met klankbordgroepen.