Een muskusrat in het gras.

Signalement

  • Te vinden in of in de buurt van water
  • Donkerbruine bontvacht
  • Stompe kop waar oren nauwelijks zichtbaar zijn
  • Ongeveer 60 cm (volwassen)
  • Lange, zwarte, onbehaarde platte staart
  • Zwemt met zijn hele rug boven water
  • Zwemborstels tussen tenen van achterpoten

Snelle voortplanting en geen natuurlijke vijanden

Muskusratten komen van nature niet in Nederland voor. Ze hebben nagenoeg geen natuurlijke vijanden en planten zich snel voort. Om die redenen vormen ze al snel een plaag. Volgens de Flora- en Faunawet mag er op muskusratten gejaagd worden. In 2000 werden in ons werkgebied nog 35.592 muskusratten gevangen, vijftien jaar later zijn er dit nog 3.188.

Het vangen en vooral het opsporen, van muskusratten is een vak apart. Het werk vereist veel ervaring, kennis van de natuur en techniek. De bestrijding moet bovendien gebeuren op een manier die zo weinig mogelijk dierenleed veroorzaakt. Ook proberen we bijvangsten te voorkomen en terughoudend te zijn met vangmateriaal in het veld.

Een muskusrattenbestrijder controleert te oevers van een sloot.

Muskusrat gezien?

Ons werkgebied is met zo’n 14.000 kilometer oever uitgestrekt en waterrijk. Ondanks intensief speurwerk kunnen we uw hulp goed gebruiken. Meld ons waar u een muskusrat of de sporen van een muskusrat heeft gezien! Uw gegevens gebruiken we uitsluitend voor het bestrijden van de muskusrat. We vragen uw contactgegevens om eventueel contact met u op te nemen over de aangegeven locatie.

Een melding van een bruine rat kunt u doorgeven bij uw gemeente.

Een onbeperkt aantal bestanden kan naar dit veld worden geupload.
75 MB limiet.
Toegestane types: gif, jpg, jpeg, png, bmp, eps, tif, pict, psd, txt, rtf, html, odf, pdf, doc, docx, ppt, pptx, xls, xlsx, xml, avi, mov, mp3, mp4, ogg, wav, sit, svg.