Activiteiten in de Week van Ons Water

Vanaf 16 tot en met 27 oktober 2019 is het weer de Week van Ons Water. Op 22 oktober organiseren we een klimaatavond. Daarnaast kunnen basisscholen inschrijven voor de speciale gastles Leven onder de zeespiegel en middelbare scholen en mbo's kunnen inschrijven voor de Democratiegame. Scholen kunnen deze gratis lessen na de zomer aanvragen. Voor de Democratiegame kunt u zich nu al opgeven. Ook organiseren we op 24 oktober een rondleiding op de zuivering in Terneuzen. 

Klimaatavond 22 oktober

Korte, hevige neerslag en lange droge zomers. Het zijn voorbeelden van extreme weersomstandigheden die vanwege verandering in het klimaat steeds vaker voorkomen. Ook hier. Wilt u weten wat we hier in Zeeland nog meer gaan merken van klimaatverandering? Kom dan naar de klimaatavond van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en waterschap Scheldestromen!
Een expert van het KNMI laat zien welke effecten door de klimaatverandering we in Zeeland kunnen verwachten en hoe we daar mee om kunnen gaan. En wat kun je zelf doen om overlast door extreme weersomstandigheden te beperken? 

Waanneer: dinsdag 22 oktober 2019
Inloop: 19.00-19.30 uur
Einde: 21.15 uur
Waar: Sporthal en Gemeenschapscentrum Meulvliet, Zoekweg 8 in Tholen.  

Aanmelden

 

Rondleiding zuivering Terneuzen 24 oktober (ochtend is vol)

Benieuwd hoe het waterschap rioolwater schoonmaakt? Donderdag 24 oktober geeft het waterschap twee rondleidingen op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Terneuzen: om 10.15 uur en om om 13.15 uur. Er kunnen maximaal 20 personen mee.  De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur. Deelnemers krijgen te zien, te ruiken en te horen hoe het rioolwater binnenkomt, gezuiverd wordt en vervolgens weer terug de natuur in gaat. Aanmelden moet vooraf via onderstaande knop.

Waanneer: donderdag 24 oktober 2019 om 10.15 uur  of  om 13.15 uur
Waar: Zuivering Terneuzen, Frankrijkweg 8

Aanmelden

 

Gastles groep 6: wonen onder de zeespiegel

Zonder dijken en duinen zijn we nergens. En zonder gemalen houden we geen droge voeten. Hoe zien kinderen dat? Kennen ze de kracht van het water en waar denken zij dat regenwater naartoe gaat? En waar ligt de sterkste dijk van Zeeland? Speciaal voor de Week van Ons Water bieden we een gastles voor groep 6 aan over het wonen onder de zeespiegel. De gastles wordt op de school zelf gegeven.

Aanmelden

Van 7 tot en met 11 en 21 tot en met 25 oktober

 

Interactieve Democratiegame:
leerlingen beslissen over belastingcenten (voorlopig vol, volgende lessen pas eind dit jaar)

In de democratiegame stemmen leerlingen eerst voor een nieuw waterschapsbestuur. Daarna vormen ze zelf het bestuur en nemen ze politieke waterschapsbeslissingen die verschillende gevolgen hebben. Tijdens het spelen van het spel komen ze op actuele problemen van wateroverlast en veilig wonen achter de dijken.  Ze kunnen investeren in duurzaamheid maar moeten dan misschien bezuinigen op dijkonderhoud. Welke gevolgen hebben hun beslissingen? De game wordt gespeeld in groepen en elke groep heeft een smartphone of tablet nodig. De les is geschikt voor de bovenbouw van havo/vwo en voor het onderdeel burgerschap in het mbo. De lessen worden gegeven door twee educatiemedewerkers van het waterschap, maar het is ook mogelijk dat docenten alleen het lespakket aanvragen. De gastles duurt twee lesuren.

Aanmelden

Meer informatie? Mail naar  communicatie@scheldestromen.nl

Ons Water

Uit onderzoek blijkt dat het waterbewustzijn bij Nederlanders gering is. Weinig mensen weten wat er bij komt kijken om ons land droog en bewoonbaar te houden. De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, waterbedrijven en watermusea om via publieksactiviteiten mensen bewuster te maken van het waterbeheer in Nederland.

www.weekvanonswater.nl