Waterschapsverkiezingen 20 maart 2019

12 mrt 2019

Op 20 maart a.s. zijn de verkiezingen voor waterschap Scheldestromen. Stemmen gebeurt dit jaar weer met een rood potlood in een stemhokje. Heeft u hulp nodig bij het maken van uw keuze? Maak dan gebruik van de digitale stemhulp via scheldestromen.mijnstem.nl. In totaal doen er tien partijen mee aan de Zeeuwse waterschapsverkiezingen, dezelfde tien als vier jaar geleden. In een speciale verkiezingskrant stellen de partijen zich voor. Deze krant viel rond 6 maart op de deurmat.


Op wie mag er gestemd worden?

De tien partijen strijden voor 23 van de 30 zetels van de algemene vergadering van waterschap Scheldestromen. De overige bestuursleden (geborgde zetels) worden benoemd door de Zeeuwse Land- en Tuinbouw Organisatie, Vereniging van Bos- en Natuureigenaren en de Kamer van Koophandel. Deze organisaties hebben zelf de procedure voor de selectie en de benoeming van de geborgde zetels verzorgd.


Op 20 maart kan men ook stemmen voor Provinciale Staten. Op alle stembureaus staan twee stembussen. Stemmen kan van 07.30 – 21.00 uur op verschillende locaties in alle Zeeuwse gemeenten. Vergeet niet om de stempas en een geldig legitimatiebewijs mee te nemen. De gemeenten organiseren deze verkiezingen.

 

Verkiezingsdag

Commissaris van de Koning Han Polman en dijkgraaf Toine Poppelaars gaan op woensdag 20 maart 2019 in elk van de dertien gemeenten langs bij een stembureau. CdK Han Polman begint zijn bezoek bij het stembureau Acaciahof in Middelburg rond 8.30 uur. De dijkgraaf neemt het stokje van hem over rond 13.00 uur bij de Boerderij/Raadszaal Stenevate 9a in Heinkenszand. De rest van de dag bezoekt de dijkgraaf verschillende stembureaus. Rond 18.30 uur eindigt hij bij het stembureau in dorpshuis de Griffioen in Wolphaartsdijk. Naast het bezoeken van de stembureaus is dijkgaaf Poppelaars te horen bij de Zeeuwse Kamer van Omroep Zeeland Radio en gaat CdK Han Polman langs bij het Verkiezingsfestival op het Scalda in Terneuzen. Dit Verkiezingsfestival wordt in Zeeland voor het eerst georganiseerd en heeft als doel om studenten te informeren over het werk van de provincie en het waterschap, de verkiezingen en hen te motiveren te gaan stemmen. Meer informatie over dit Verkiezingsfestival staat op www.zeelandstemt.nl

 

Verkiezingsuitslag

Om 21.00 uur sluiten de stembureaus en gaan de tellers van start. Naar verwachting zijn de eerste tellingen voor het waterschap rond 23.00 uur binnen. Iedereen is van harte welkom tijdens het openbare verkiezingscafé op het hoofdkantoor van het waterschap aan de Kanaalweg 1 in Middelburg. De ontvangst is tussen 22.00 en 22.30 uur. De avond staat onder leiding van Marc Volleman van De Twaalfde Man marketing en communicatie en de dijkgraaf die samen de uitslagen presenteren en de kandidaat bestuurders vragen naar hun verwachtingen. Via scheldestromen.nl/verkiezingen zijn de binnenkomende uitslagen op partijniveau ook te volgen. Donderdag 21 maart volgt er een landelijke bekendmaking van de uitslagen. Op maandag 25 maart om 10.00 uur worden de uitslag op persoonsniveau en de zetelverdeling officieel vastgesteld tijdens de openbare zitting van het Centraal Stembureau.

 

Meer weten?

Ga naar www.waterschapsverkiezingen.nl of www.scheldestromen.nl/verkiezingen. Daar vindt u onder andere de kandidatenlijst, de stemhulp en de verkiezingskrant.