Waterschap schaalt af

30 sep 2019

Maandag 30 september, 09.15 uur

Het waterschap schaalt af naar normale bedrijfsvoering. De combinatie van storm en springtij zorgde maandagmorgen om 03.50 uur voor een verhoogde waterstand van NAP + 3.38 meter bij Vlissingen. Het waterschap schaalde zondag op naar een coördinatiefase en stond paraat. Ondanks de verhoogde waterstand zijn er tot nu toe geen schades aan de waterkeringen waargenomen. Mede daarom schakelt het waterschap weer over naar reguliere bedrijfsvoering.

 

Zondag 29 september, 17.15 uur

In de nacht van zondag op maandag (van 29 naar 30 september) staat het waterschap paraat. Vanwege het stormachtige weer en springtij wordt bij Vlissingen om 03.30 uur een verhoogde waterstand van NAP + 3.40 meter verwacht. Ondanks deze verhoogde waterstand is er geen acuut gevaar.

Een zware storm wordt gemiddeld een week van te voren opgemerkt door de Stormwaarschuwingsdienst in Lelystad. Die waarschuwt vervolgens de waterschappen. Het waterschap heeft een draaiboek voor hoogwater en dijkbewaking. Tot NAP + 3.30 meter is normale bedrijfsvoering. Bij een coördinatiefase 1 zoals nu wordt verwacht, staan medewerkers paraat en voert het waterschap een extra controle uit voor de keersluizen zoals bij Zierikzee en Stavenisse.