Waterschap gaat (Schelde)stroom opwekken

26 jan 2017

Waterschap Scheldestromen start met de ombouw van de rioolwaterzuivering Walcheren tot energiefabriek. Tot nu toe is voor het zuiveren van afvalwater energie nodig, na de ombouw levert het zuiveringsproces energie op. Volgens verwachting wordt er 35% meer energie opgewekt dan dat de zuivering zelf nodig heeft. De extra energie wordt terug geleverd aan het net. De 35% extra energie is voldoende om 380 huishoudens in hun behoefte te voorzien. Dat is ruim anderhalf keer het naastgelegen dorp Ritthem.

De werkzaamheden starten in februari en vinden plaats op het terrein van de zuivering in Ritthem. Er is € 9.700.000,- nodig om de zuivering om te bouwen van verwerker van afvalwater naar een producent van energie. Vanaf 2018 moet de energiefabriek in gebruik zijn.

Onderhoud en renovatie                          

Bij de ombouw worden maatregelen uitgevoerd om het zuiveringsproces efficiënter en duurzamer in te richten zodat er naast het zuiveren van afvalwater ook grondstoffen en energie kunnen worden teruggewonnen. Daarnaast wordt onderhoud uitgevoerd aan verouderde onderdelen van de zuivering. Tijdens de verbouwing blijft de zuivering in bedrijf waardoor er voor bewoners van Walcheren geen overlast te verwachten is.
Bekijk op de tekening van de zuivering Walcheren welke aanpassingen er aan de zuivering plaatsvinden.

 

De hoofdaannemer voor civiel en werktuigbouwkundige werkzaamheden is Eliquo uit Barneveld, Istimewa uit Vlissingen-oost voert de werkzaamheden aan het elektrisch uit en aannemer Croonwolter&dros uit Rotterdam het besturingssysteem. 

Rioolwaterzuivering Walcheren

Het afvalwater uit heel Walcheren wordt op de rioolwaterzuivering Walcheren schoongemaakt. Jaarlijks komt dat neer op 15 miljard liter rioolwater dat na verwerking weer schoon de natuur in gaat. De zuivering uit 1987 heeft in 2004 al eens een ombouw en grote onderhoudsbeurt gehad. Na de ombouw tot energiefabriek is de bedrijfszekerheid weer geheel op orde en wordt er volgens verwachting 135% energie opgewekt.