Wat kunt u doen

Bestrating versterkt klimaatextremen. De zon verwarmt de stenen en zorgt lokaal voor hogere temperaturen: het hitte-eiland-effect. Bij overvloedige regenval kan het water niet weg. Ook kan er geen waterbuffer gevormd worden in de grond, waar planten in droge tijden van kunnen profiteren. De concentratie fijnstof neemt in een versteende omgeving toe en tot slot: in een versteende omgeving kunnen (bodem)dieren niet leven.

Onderzoek toont aan dat inwoners van Zeeland de urgentie voelen om maatregelen  te nemen tegen klimaatverandering en extreme weersomstandigheden. Zij zien het belang van goed waterbeheer en 45% wil graag (meer) tips en informatie over wat ze zelf kunnen doen. Daar willen we graag bij helpen. Bekijk rond uw eigen woning eens waar u het regenwater langer kunt vasthouden. Heeft u plannen om iets aan uw tuin te veranderen of te verbouwen? Deze 5 tips helpen bij een mooie, levendige en klimaatbestendige tuin:

1. Gebruik waterdoorlatende terrassen

Een tuin wordt vaak gezien als het verlengstuk van de woonkamer. Veel mensen willen daarom graag een terras. Kies hiervoor waterdoorlatende verharding (klinkers met openingen, waardoor water de grond in kan) zodat het regenwater gewoon de grond in kan. De open voegen kunt u dan opvullen met gras, grind of schelpen. 

In oudere wijken kan de tuingrond door de jaren heen zijn verdicht, waardoor infiltratie moelijker gaat. In dat geval kan beluchting van de grond helpen. Uw tuinman of tuincentrum kan u hierbij van advies voorzien.

2. Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels

Veel tuinen zijn volledig verhard omdat gedacht wordt dat dit minder onderhoud nodig heeft. Dat is niet helemaal waar: tegels moeten worden schoongemaakt. Beplanting zorgt voor een verkoelend effect in de zomer, minder kans op plassen in je tuin, grotere biodiversiteit en betere luchtkwaliteit dan een verharde tuin. Kijk bij het kiezen van de plantensoorten goed naar de eigenschappen van de tuin.

3. Sluit een regenton aan

De regenton is de meest eenvoudige manier om van het gratis regenwater gebruik te maken. Het installeren is vrij eenvoudig: zaag de regenpijp af en sluit de regenton aan. Ze zijn beschikbaar in allerlei vormen, soorten en maten. Zorg dat het te veel aan regenwater via een putje of watergoot in de grond kan infiltreren.

4. Kies een groene erfafscheiding

In plaats van houten schuttingen kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Deze dragen bij aan een koelere omgeving, doordat de bladeren water verdampen. Ook bieden ze een schuilplaats en voedsel aan veel soorten vogels en insecten.

5. Tref maatregelen samen met je buren

Neem maatregelen om je tuin watervriendelijk en levendig te maken samen met je buren. Zo bespaar je kosten voor de aanleg en het onderhoud. En bovendien help je samen mee de buurt klimaatbestendig en leefbaar te maken!

Nog meer tips kunt u vinden op: