Volop bezig met onderhoud aan onze waterschapswegen

18 mei 2020

Wij zijn vorige maand begonnen met het jaarlijkse onderhoud aan onze verschillende waterschapswegen in Zeeland. De aannemer is gestart met kleinschalige asfaltreparaties, maar we zijn nu ook begonnen aan de grotere onderhoudswerkzaamheden. Sommige wegen worden slechts enkele uren afgesloten, maar bij andere wegen kan het oplopen tot enkele weken. Na het onderhoud voldoen de wegen weer aan de eisen van veiligheid en doorstroming. 

Jaarlijks inspecteren wij bijna 2.000 kilometer weg en voert daarna verhardingsonderzoeken uit op de wegen die voor onderhoud in aanmerking komen. Aan de hand van de uitkomsten bepaalt het waterschap welke maatregelen nodig zijn. Dit kan variëren van plaatselijke reparaties, aanbrengen slijtlagen, nieuwe asfaltlaag, nieuwe markeringen en complete reconstructies. Dit jaar wordt ruim 143 kilometer aangepakt.

Wat houden de werkzaamheden in?

Een weg met veel scheuren en sporen in het asfalt komt in aanmerking voor een reconstructie; de meest omvangrijke wegenklus. Gedurende enkele weken krijgt de weg een nieuwe fundering en nieuw asfalt. Asfalt verweert ook door het verkeer en de zon waardoor scheurtjes en kale plekken ontstaan. Deze wegen krijgen een nieuwe oppervlaktebehandeling. Is het asfalt er wat slechter aan toe, dan krijgt de weg een nieuwe asfaltdeklaag. Dit werk is meestal binnen een aantal dagen geklaard. Soms pakt het waterschap slechts kleine delen van een weg aan en duurt het werk niet langer dan een dag. Daarnaast brengen we de wegmarkering aan en zijn er wegen waarbij de bermen verstevigd worden met grasbetonblokken. 

Voor de bouwvakvakantie worden verschillende wegen aangepakt waaronder onderstaande doorgaande en druk bereden wegen in Zeeland.

 

Wegnaam

Plaats

Gegevens werk

Omleiding

 

Visserweg

Ouwerkerk

Asfalteren weg

Ja

Engelaarsdijk

Poortvliet

Asfalteren weg + vernieuwen grasbetontegels

Ja

Nieuweweg

Kamperland

Asfalteren weg gedeeltelijk

Ja

Westelijke Schelderijnweg, Westelijke Spuikanaalweg,
Nieuwe Kreekrakweg

Rilland

Asfalteren weg

Ja

Mariekerkseweg

Grijpskerke-Meliskerke

Aanbrengen slijtlaag

Ja

Loodijk

 

Zuidzande

Asfalteren gedeelte van weg + leggen grasbetontegels

Nee

 

Bewester Eedeweg

Aardenburg

Asfalteren weg

Nee

Sint Josephstraat

 

Hengstdijk/Kuitaart

Asfalteren gedeelte van weg

Nee

Enige overlast

We streven ernaar de overlast voor het verkeer en voor aanwonenden tot een minimum te beperken. Voor de meeste werkzaamheden moet uit veiligheidsoogpunt de weg voor het verkeer worden afgesloten. Als de werkzaamheden meerdere dagen duren, zorgt het waterschap voor omleidingsroutes waar dat nodig is. We streven ernaar dat mensen de toegang tot hun woning of perceel kunnen blijven gebruiken. Tot enige weken na het aanbrengen van een nieuwe verharding, kan er steenslag blijven liggen. Dit moet in de weg gereden worden. Gedurende de periode dat er nog steenslag ligt, stelt het waterschap een snelheidsbeperking in en worden mensen verzocht voorzichtig te rijden. Op diverse wegen zal het (FIKS) fietsknoppuntensysteem raakvlakken hebben met de grotere onderhoudswerken. Hier zullen de fietsers worden omgeleid. 

Ons werk gaat door

Ondanks corona gaat waterschapswerk zo veel mogelijk door. Vanzelfsprekend worden de landelijke maatregelen en richtlijnen van het RIVM strikt opgevolgd. Waar mogelijk worden werkzaamheden, al dan niet in aangepaste vorm, uitgevoerd.