Vernieuwen elektrische installatie keersluis Zierikzee

04 okt 2018

Het waterschap is deze week begonnen met de werkzaamheden voor het vervangen van de elektrische installatie van de keersluis van Zierikzee. De huidige installatie is aangelegd in 1999 en inmiddels verouderd, waardoor de kans op storingen toeneemt. De keersluis maakt deel uit van de primaire waterkering en moet daarom altijd voldoen aan de hoogste functionele eisen.

De volledige elektrische installatie wordt vervangen. Besturingskasten, bekabeling, nieuwe verkeersignalering en binnen verlichting, nieuwe kachels en nieuwe schakelinrichtingen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Paree B.V. uit ’s Heerenhoek en kosten ongeveer
€ 365.000,--.

De keersluis bij Zierikzee heeft een belangrijke functie. Hij is onderdeel van de primaire waterkering. Hij zorgt er voor dat Zierikzee droge voeten houdt bij hoog water. Boven een bepaald waterpeil worden de sluisdeuren hermetisch gesloten.

De keersluis is eind jaren vijftig gebouwd. De aandrijving gebeurt door een elektromotor en in het geval van een storing neemt een dieselaggregaat dit over. Ook is het mogelijk de keersluis met een zware accuboormachine te sluiten. In het uiterste geval kan de deur ook met de hand bediend worden, maar dat is erg zwaar. De veiligheid is dus op vier manieren geborgd.