Schaats veilig, blijf uit de buurt van gemalen

11 feb 2021

Winter in Zeeland! We werken graag mee aan het schaatsplezier op natuurijs. Helaas staat er nog veel water in de sloten en watergangen. We moeten, net als een aantal andere waterschappen, het overtollige water wegpompen omdat het anders voor wateroverlast kan zorgen. Er is nog steeds waterdruk (aanbod) van uit het land. Dit kan zorgen dat er druk op het ijs ontstaat, het ijs scheurt en dat er water op komt. Het is op dit moment niet veilig om het natuurijs op te gaan. 

Schaats niet in de buurt van gemalen

Natuurlijk is schaatsen op natuurijs ieders eigen verantwoordelijkheid. Kom in ieder geval niet dicht in de buurt van gemalen te schaatsen. In een straal van 100 meter van een gemaal ontraden we om het ijs te betreden. Ook in de omgeving van kleinere stuwen is het goed oppassen voor de dikte van het ijs. 

Regionaal grote verschillen

Regionaal zijn de verschillen bij waterschappen groot, geeft de Unie van Waterschappen aan. Vanwege de hoge waterstanden moeten veel waterschappen nog veel water afvoeren. Bij hen behoort het stilleggen van gemalen niet tot de mogelijkheden. In het noorden van het land is er geen hoge waterstand en gaan gemalen uit, sluizen dicht en worden de stuwen zo ingesteld dat de stroming van water minimaal is. Dit alles om ijsgroei te bevorderen.