Ontdek met uw klas de wereld van water!

Gratis gastles

Wilt u de les eens een middagje uit handen geven? Dat kan. Wij bieden een leuke en leerzame gastles, geschikt voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en de onderbouw van de middelbare school.

De gastles gaat over de wereld van het water(schap):

  • dijken en duinen, die ons land verdedigen tegen het water

  • schoonmaken van rioolwater

  • schoon en genoeg water in de sloot

  • muskusratten, die de slootkanten kapot graven

De les duurt anderhalf uur en is interactief, waarbij de kinderen van alles doen. Ze werken met foto’s, werkbladen en vragenlijsten, ze spelen een spelletje, mogen een muskusrat aaien en kijken een filmpje. De kinderen krijgen ook een stripboekje van Droppie Wateren een nuttig cadeautje.

En zijn jullie na de gastles nieuwsgierig naar hoe wij rioolwater schoonmaken? Boek dan ook de excursie naar de ‘poepfabriek’:

Gratis excursie naar de ‘poepfabriek’

Je spoelt je grote boodschap door en dan? Best leuk om eens te horen en te zien waar die terechtkomt en wat er mee gebeurt. Waar gaat dat afvalwater naar toe en wat mag je niet door het afvoerputje of de wc spoelen?

Op de rioolwaterzuiveringsinstallatie bekijken de leerlingen hoe het afvalwater daar aankomt en hoe wij dat schoonmaken. Eerst geeft een educatiemedewerker korte uitleg over de werking van de zuivering. Daarna kunnen de leerlingen daar zelf zien en ruiken hoe dat schoonmaken gebeurt. De kinderen staan aan de rand van een enorm bassin waarin de bacteriën het vuil ‘opeten’. Ze zien wat er met het slib gebeurt, ze leren wat ze wel en niet mogen doorspoelen en waar het schoongemaakte water naar toe gaat. Na afloop krijgen ze allemaal een douchetimer. Daarmee bespaar je 45 liter water per douchebeurt.

De rondleiding duurt ruim een uur.

Wat moet u zelf regelen?

- vervoer naar de zuiveringsinstallatie; in een aantal gemeenten is het mogelijk om gratis busvervoer te regelen via Huis van de Techniek. Meer informatie vindt u op www.huisvandetechniek.nl 

- per vijf kinderen een begeleider.

Zo vraagt u aan:

  • vul hier het aanvraagformulier in

  • e-mail kan ook:  waterschaps-les@zeelandnet.nl

  • of bel  06-57341597 dit is het nummer van Susan de Visser, coördinator van onze educatiemedewerkers. Zij kan u ook eerst meer informatie geven.