Historie in volle glorie en de Week van Ons Water

Ons verleden behouden, vinden we erg belangrijk. In september, oktober en november brengen we allerlei cultuurhistorische aspecten onder de aandacht. Ook tijdens de Week van Ons Water, 10-25 oktober, komen er leuke cultuurhistorische zaken voorbij. Door COVID-19 kunnen we helaas geen publieksactiviteiten organiseren. U vindt ons daarom vooral op social media met leuke weetjes, tips en acties over cultuurhistorie. En onze twee fietsroutes, staan bol historische feitjes.

In volle glorie

In ons landschap vinden we nog veel elementen die laten zien hoe men vroeger de strijd tegen het water aanging. We brengen al die oudheden in beeld en spannen ons in om ze te bewaren. Als we dat niet doen, dan bestaat de kans dat ze vergaan en daarmee vergaat ook een stukje van ons verleden. Dit najaar organiseren we:

Woensdag Weetjesdag

Volg onze facebookpagina waarop we wekelijks een leuk geschiedenisfeitje delen met mooie foto's.

Fietsroutes Tholen en Noord-Beveland

Twee eilanden die bol staan van historische wetenswaardigheden. Deze routes zijn beschikbaar: digitaal én op papier. Makkelijk te rijden op eigen gelegenheid.

De fietsroutes vindt u hier .

Woordzoeker Uit het verleden

Wil jij kans maken op een leuke pakket met waterschapscadeautjes? Houd onze social media pagina's in de gaten: speciaal voor de jongsten onder ons hebben we in oktober een woordzoeker met woorden uit het verleden.
Bekijk de woordzoeker (pdf 49 KB).

Fotoactie 

In oktober hebben we een leuke foto-actie. We delen dan onze mooiste paalhoofdenfoto's en zien ook graag die van u. Maar let wel op uw eigen veiligheid als u een foto maakt. Ga niet op de paalhoofden staan of erover lopen. De mooiste inzending belonen we met een waterschapsverrassingspakket. 

Gastles over wonen onder de zeespiegel

Speciaal voor leerlingen in groep 6 bieden we deze gastles aan. Ook hierin is ruimte gemaakt voor een klein stukje cultuurhistorie. Meer weten of aanmelden? 

Cultuureditie tijdschrift

Tijdschrift Scheldestromen verscheen eind september met een vleugje historie. Lees daarin bijvoorbeeld meer over oude waterschapsgebouwen, het dijkwachtershuisje bij Wissenkerke, de restauratie van een cultuurhistorische duiker en de relatie van de familie Van Hattum met Ellewoutsdijk.

Weg van Water tv-serie

Op Omroep Zeeland verschijnt iedere dinsdag de tv-serie Weg van Water. Op 6 oktober stond de aflevering in het teken van cultuurhistorie. Dijkgraaf Toine Poppelaars bezoekt waterschapsobjecten met een verhaal en we zien de gerestaureerde Beaufortsluis in Walsoorden. 

Ons Water

Uit onderzoek blijkt dat het waterbewustzijn bij Nederlanders gering is. Weinig mensen weten wat er bij komt kijken om ons land droog en bewoonbaar te houden. De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, waterbedrijven en watermusea om via publieksactiviteiten mensen bewuster te maken van het waterbeheer in Nederland.

www.weekvanonswater.nl