Hoe stel ik mij kandidaat?

Wilt u zich verkiesbaar stellen voor de waterschapsverkiezingen op 20 maart 2019? Dan kan. Kijk dan hieronder verder. 
 

Instemmingsverklaring

Met dit formulier (pdf, 66 kb) stemt u ermee in dat u op de kandidatenlijst staat, en u stemt in met uw positie op die lijst. 

Aan welke wettelijke eisen moet een kandidaat voldoen?

  • U woont in het gebied van waterschap Scheldestromen of u wilt daar gaan wonen.
  • U bent 18 jaar of ouder tijdens de zittingsperiode van het algemeen bestuur.


Welke partijen zijn geregistreerd?

Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, moet een (politieke) partij geregistreerd zijn bij het waterschap. Partijen hebben tot 24 december 2018 de tijd om zich te registreren bij het centraal stembureau van het waterschap. Deze personen en partijen zitten momenteel in het bestuur.

U kunt zich op drie manieren opgeven als kandidaat:

  1. Solliciteren voor een geborgde zetel bij ZLTO (agrariërs), KvK (bedrijven) of VBNE (natuur). Aanmeldtermijn voor deze kandidaten is inmiddels verstreken.
  2. Aansluiten bij een bestaande partij. Herken je je in ideeën van een bestaande partij? Je kunt je bij hen aansluiten. Neem dan contact op met de partij in kwestie.
  3. Meedoen met een eigen lijst. Dat kan op twee manieren:  
  • U laat de naam van uw lijst uiterlijk 24 december 2018 registreren bij het centraal stembureau van waterschap Scheldestromen, Postbus 1000, 4330 ZW Middelburg
  • Als u zich niet uiterlijk 24 december 2018 laat registreren, kunt u ook meedoen met een blanco lijst. Dan staat er alleen een nummer boven uw lijst.

Uitgebreide informatie over benodigde documenten, de waarborgsom en lijsten.

Aantal zetels

De algemene vergadering bestaat uit 30 leden. 23 zetels worden door de verkiezingen ingevuld. Naast deze 23 zetels voor de inwoners, worden zeven leden benoemd afkomstig van vertegenwoordigers van bedrijven, agrariërs en natuurterreinen. Voor deze leden vinden geen verkiezingen plaats. Deze benoemingen vinden plaats door respectievelijk de Kamer van Koophandel (3 zetels), ZLTO (3 zetels) en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren (VBNE) (1 zetels).