Gemaal Boreel Middelburg open bij Monumentendag

01 sep 2022

Waterschap Scheldestromen opent op zaterdag 10 september 2022 de deuren van gemaal Boreel in Middelburg. Dit poldergemaal is belangrijk voor de afvoer van overtollig water van Walcheren, maar het is ook een monument! Bezoekers zijn welkom tussen 10.00 uur en 17.00 uur. Het gemaal is te voet of per fiets bereikbaar. 
 

Wat is gemaal Boreel?
Gemaal Boreel is gebouwd in 1929 en vernoemd naar de ontwerper, jonkheer J.L. Boreel. Het pompt overtollig polderwater van Walcheren in het Kanaal door Walcheren. Als het no-dig is kan gemaal Boreel 800.000 liter water per minuut verwerken. 

Wat er is er te zien?
Liefhebbers van techniek kunnen hun hart ophalen aan de drie oersterke centrifugaalpom-pen die opvallen door de rode kleur met kenmerkende vorm van een slakkenhuis. Ook de oude dieselmotor is nog te bewonderen. De procesoperator kan meer over de dagelijkse techniek van het gemaal vertellen. Ook liefhebbers van architectuur kunnen hun ogen uit-kijken. Het gemaal heeft een aantal mooie details: de tegelvloer, de hoge ramen en het kleurige wapen boven de ingang. De educatiemedewerkers vertellen er graag over in de mini-rondleiding. 

Daarnaast is Bianca van Duin aanwezig. Tijdens de Open Monumentendag van 2015 kwam Van Duin als bezoeker in gemaal Boreel. Ze was onder de indruk van het werk van ingeni-eur Boreel en had maar één vraag: Wie was hij? Ze deed jarenlang onderzoek en publiceer-de in 2020 een boek over ingenieur Boreel. Ze vertelt bezoekers graag meer over ‘het genie Boreel’. Haar boek is ter plaatse ook te koop.  
 

Hoe is het bereikbaar?
Gemaal Boreel ligt langs het Jaagpad aan het Kanaal door Walcheren bij Middelburg. Voet-gangers en fietsers vanaf de Schroebrug in Middelburg komen het gemaal na 400 meter aan hun rechterzijde tegen. Vanuit de Stromenwijk (Braakmanstraat) kunnen voetgangers via een tunneltje onderdoor de Nieuwe Vlissingseweg bij het gemaal komen. Het is niet moge-lijk om per auto bij het gemaal te komen.