Elektrotechnische installatie gemaal Boreel Middelburg wordt vervangen

08 mei 2018

We gaan de verouderde elektrotechnische installatie vervangen van gemaal Boreel in Middelburg. De werkzaamheden starten medio mei en zijn in oktober gereed. De aannemer is Paree B.V. Elektro-Telecom uit s’-Heerenhoek.

Vervanging installatie drie pompen

De elektrotechnische installaties van alle drie de pompen in gemaal Boreel zijn  verouderd en aan vervanging toe. De drie pompen worden ieder door een elektromotor aangedreven. De aannemer is op dit moment in de eigen werkplaats volop bezig met het bouwen van de nieuwe kasten inclusief de elektrotechnische installatie. De nieuwe kasten met de installatie plaatsen we één voor één in het gemaal en worden uitvoerig getest voordat we de nieuwe installatie aan de elektromotor koppelen. Doordat we de nieuwe elektrotechnische installatie per pomp overzetten kan het gemaal blijven draaien. Zodra de nieuwe installatie volledig werkt halen we de oude installatie eruit.

Overige werkzaamheden

Verder vervangen we de verlichting, de elektrische voedingskabels aan de achterkant van het gebouw en de bediening van de krooshekreiniger. De reiniger zorgt ervoor dat riet en ander drijvend vuil niet in het gemaal terechtkomt. De kosten voor het project bedragen € 650.000,--.

Gebied

Gemaal Boreel, gebouwd in 1929, pompt het overtollige water van Walcheren in het Kanaal door Walcheren. Het gebied dat Boreel bemaalt is circa 10.500 hectare groot: globaal het gebied tussen Veere, Domburg, Westkapelle en Vlissingen. Gemaal Boreel kan 800.000 liter water per minuut verwerken. De capaciteit blijft na vervanging hetzelfde en het monumentale karakter van het pand blijft intact.