Duurzaam asfalt

In oktober 2019 is tijdens het groot onderhoud aan de hoofdrijbaan van de Turkeijeweg bij IJzendijk op een deel van het wegvlak Bioway aangelegd, een duurzaam asfalt.

Op de Turkeijeweg moesten we ruim 900 meter asfalt vernieuwen. Het gaat om het gedeelte tussen IJzendijke (parallelweg N61, Middenweg) en buurtschap Turkeye. Tweederde deel daarvan legden we aan met het duurzame asfalt. Het andere deel legden we met regulier asfalt aan. Daarmee kunnen we heel goed vergelijken hoe de staat van de weg zich door de jaren ontwikkelt. Als dit slaagt, kunnen we meewerken aan een besparing van fossiele grondstoffen en een reductie van de CO2-uitstoot.

Wat is Bioway?

Aannemer H4A Infratechniek uit Sas van Gent heeft Bioway ontwikkeld met onderzoekers van Wageningen UR Food & Biobased research en het Asfalt Kennis Centrum (AKC). Een belangrijk bestanddeel in asfalt is bitumen. Dit is een restproduct uit de olieraffinaderij. Het houdt het zand en de steenslag bij elkaar. In Bioway asfalt wordt 50% van de bitumen vervangen door een duurzame component: lignine. Lignine is een natuurlijke en duurzame lijmstof die in bomen zit. Het is een plantaardige reststof van de papierindustrie. Meer informatie vindt u op www.yourbioway.com.