Gebruik de digitale stemhulp om u te helpen bij het maken van een stemkeuze. Per stelling kunt u uw standpunt innemen en vergelijken met de deelnemende partijen.
Meest gestelde vragen
Hoe wordt de privacy en werkwijze van stemhulp MijnStem gewaarborgd?
Voor alle vragen die te maken hebben met hoe de stemhulp tot stand is gekomen én vragen over privacy, zoals ‘Wie bepaalt er welke stellingen worden opgenomen’, ‘Hoeveel stellingen zijn er nodig voor een representatieve stemhulp’, ‘Hoe wordt je mening met de partijen vergeleken’ , ‘Wat doen jullie met mijn gegevens’, verwijzen we je graag naar de pagina’s Privacy en Werkwijze.
Waarom moet je eerst zelf je mening geven voor je je op een stelling kunt vergelijken met partijen?
We vinden het belangrijk dat je als gebruiker eerst zelf een keuze maakt, voordat je kijkt naar wat de partijen van een stelling vinden. Op deze wijze denken invullers bewust na over op welke positie ze zichzelf positioneren, en staat de inhoud voorop.
Ik ben voor partij xx en nu komt er partij yy uit de stemhulp?
Kan gebeuren! Wat je daarmee doet, is natuurlijk aan jou. Fijn is dat je in het laatste scherm per stelling nog de posities van partijen kunt zien. Dan kun je nog een keer goed bekijken op welke vlakken jullie meningen overeenkomen en juist verschillen.
Waarom staan linkse en rechtse partijen door elkaar heen?
Bij de partijen van mijn voorkeur staan linkse en rechtse partijen door elkaar heen. Terwijl ik links ben. Hoe kan dat? Bij de andere stemtest staan er allemaal linkse partijen bij de partijen van mijn voorkeur. Ons instrument gaat niet uit van links-rechts. Van veel thema’s en standpunten is namelijk helemaal niet zomaar te zeggen of dat ‘links’ of ‘rechts’ is. Ons instrument berekent daarom de mate van gelijkenis tussen je eigen positie en die van partijen, zonder dat we daar zelf een weging aan hebben gegeven. Wel zo duidelijk.
Waarom kun je geen gewicht toekennen aan thema’s?
Welk gewicht zou dit dan zijn? Laat je iets dat belangrijk is 1 keer, 2 keer of 10 keer zwaarder meetellen? Als makers willen we zo min mogelijk invloed hebben op de uitkomst, zodat jij precies weet waar de mate van overeenstemming met partijen op is gebaseerd. Dat is het meest transparant. En zo kun je zelf ook het beste afwegen welke waarde je hecht aan de uitkomst van de stemhulp.
Is er ook een versie voor visueel gehandicapten?
Jazeker, MijnStem heeft een versie bereikbaar voor visueel gehandicapten.