Breskens

De kustversterking rondom Breskens loopt van strandpark Scheldeveste tot en met het Badstrand. Het werk vond plaats van 2011 tot 2012 op drie locaties:

  • Scheldeveste
  • Het (voormalige) veerplein
  • Het Badstrand (Breskens-Oost)

Scheldeveste

Scheldeveste ligt voor het oude fort Frederik Hendrik. Vlak voor dit stuk kust ligt een diepe vaargeul. Zeewaarts versterken was daarom een moeilijke en dure optie. Ook landwaarts versterken ging niet, omdat daar huizen staan. Daarom is de huidige dijk sterker gemaakt. De dijk is verhoogd. In de dijk is een bijzondere muur van ruim twee meter hoog geplaatst (waarvan een kleine meter boven het maaiveld), die het laatste water moet tegenhouden wat over de dijk kan stromen tijdens een (super)storm. In die muur zijn teksten en afbeeldingen gegraveerd die de geschiedenis van het oude fort Frederik Hendrik vertellen tot en met vandaag. Dit fort bouwde Napoleon vlak achter de dijk in 1810 (toen had het de naam fort Impérial). De bestaande glooiing bij Scheldeveste is vervangen door rode betonblokken. Deze rode steenbekleding accentueert de contouren van het oude fort. Door betonblokken in verschillende hoogtes te gebruiken, de oppervlakte van de blokken ruwer te maken en te kiezen voor een steilere glooiing, wordt de energie in de golf gebroken. De betonblokken zorgen ook voor de versterking en ze vergroten de weerstand van de dijk. Want water dat tegen een glooiing op moet, kan moeilijker ‘naar boven'. Langs de muur is een schelpenpad aangelegd om te wandelen en te fietsen. Ook langs de zeezijde kan gewandeld en gefietst worden over het onderhoudspad.

Veerplein

De zeedijk op het Veerplein is verhoogd en zeewaarts verbreed met een nieuwe laag klei. Het Veerplein was nog ingericht zoals het was toen de oude veerboot nog voer waar je met de auto op kon. Sinds die vervangen is door het fiets-/voetveer werden veel wegen op het veerplein niet meer gebruikt. Die hebben we meteen ook aangepakt. De oude wegen zijn weggehaald. Er is een nieuwe toegangsweg gemaakt en een fietspad rechtstreeks van de boot naar het nieuwe duingebied naast Scheldeveste. Een deel van de haven (aanlandingspunten) waar de oude veerboot aanmeerde is dicht gemaakt.

Badstrand

Bij het Badstrand, vanaf de Veerhaven tot net na het appartementencomplex De Wulpen, is 400 meter dijk versterkt en verhoogd. De nieuwe, sterke dijk is afgedekt met zand zodat het op een mooi duin lijkt. Aan de zeezijde is een onderhoudspad aangelegd waar iedereen heerlijk over kan wandelen en fietsen.